гр. Варна, ул."Акад. А. Сахаров" № 27, кабинет 208

Тел.: 052 / 580 380


Защо е важно за хората със сърдечно-съдови заболявания да посещават редовно своя стоматолог?

Множество клинични проучвания през последните години доказват наличието на едни и същи бактерии както в пародонталните джобове, така и в коронарните артерии. Това дава основание да се направи категорично заключение за съществуването на пряка връзка между пародонталните и сърдечно-съдовите заболявания.  

Научните изследвания показват,че пациенти с пародонтит (заболяване на венците) са 2 до 4 пъти по-застрашени от сърдечни проблеми. Ето защо ранното откриване и лечение на пародонтита ще намалят вероятността от поява на сърдечно-съдови заболявания. От друга страна, нелекуването на пародонталното заболяване ще повиши значително риска от инфаркт на миокарда (сърдечен удар).

Проучванията сочат,че лечението дори само на леки форми на възпаление на венците спомага за профилактика на атеросклерозата. Прилагат се стандартни процедури като професионално почистване на зъбен камък, без да се предписват антибиотици или други медикаменти. 

Ако не се лекува обаче, пародонтитът дава сериозно отражение и влошава състоянието на сърдечно-съдовата система. Бактериите в зъбната плака, които са причина за възпалението, предизвикват оток на венеца и кървене. Така част от тези бактерии влизат в кръвообращението и допринасят за повишеното натрупване на атерослеротични плаки. Те от своя страна водят до стесняване на коронарните артерии, образуване на кръвни съсиреци и риск от инфаркт. Ето защо е изключително важно да се открие възможно най-рано пародонталното заболяване и да се започне целенасочена терапия. Ако имате дори само леко кървене на венците е препоръчително да се обърнете към стоматолог, за да предприеме необходимото лечение.

При по-тежки форми на пародонтит се провежда специализиран тест с цел да се установи наличието на конкретни микроорганизми и да се установи чувствителността им към определени антибиотици, за да бъдат избрани най-подходящите средства за лечение. 

Повишената информираност за неблагоприятното въздействие на възпалителните заболявания на пародонта върху здравето на сърцето играе жизнено важна роля за предпазване от сърдечните инциденти. Затова стоматолозите препоръчват сериозно отношение към тях и редовни профилактични прегледи, особено при вече диагностицирано сърдечно-съдово заболяване.