гр. Варна, ул."Акад. А. Сахаров" № 27, кабинет 208

Тел.: 052 / 580 380


Как посещението при стоматолог може да помогне за ранно откриване на остеопороза?

Остеопорозата е социално-значимо заболяване, което засяга в по-голям процент жените и за съжаление, през последните години, във все по-ранна възраст. Характеризира се с намаляване на костната плътност, но обикновено протича безсимптомно и най-често се диагностицира едва при първата фрактура.

Вече е научно доказана връзката между остеопорозата на скелетните кости и резорбцията (стопяването) на челюстните кости. Ето защо стоматологът може да се окаже първият, който да обърне внимание на риска от скрито протичаща остеопороза. Загубата на алвеоларна кост е причина за отдръпване на венците и оголване на зъбите, а като краен резултат може да доведе до разклащане и загуба на зъби.

Съвременните проучвания показват, че хората с остеопороза са 3 пъти по-застрашени от заболявания на венците и загуба на зъби. Така едно посещение при стоматолог по повод на зачервяване, подуване и отдръпване на венеца или оголване и чувствителност на зъбите, може да се превърне във възможност за ранно диагностициране на започваща остеопороза.

Чрез панорамни рентгенови снимки стоматологът може да установи дали е започнал процес на изтъняване на челюстната кост. В такъв случай зъбите биха могли по-лесно да изгубят своята стабилност и да започнат да се разместват и разклащат. Ако не се проведе своевременно лечение на зъбодържащия апарат, може да се стигне и до падане на съвсем здрави на външен вид зъби.

Пряката връзка между денталното здраве и остеопорозата налага все по-осъзнати мерки за нейната превенция. Това означава промяна в начина на живот, балансиран хранителен режим, физическа активност, избягване на алкохол, пушене и медикаменти, както и редовни профилактични прегледи при стоматолог.